Sverige vs. Nya zeeland

Här i Nya zeeland är väldigt mycket sig likt från hemma, men det finns vissa saker som är annorlunda. Så jag tänkte helt enkelt lista några av de saker som vi svenskar reagerat över är annorlunda mot hemma.
 
- Startar med internet. Obegränsat internet verkar i stort sett inte existera. Här "tar internet slut", vilket för oss européer och i synnerhet svenskar är väldigt svårt att både förstå och anpassa oss till.. Man är van vid att va uppkopplad hela tiden med både spotify, youtube, stream och nedladdning. Men gör man detta i samma utsträckning som hemma, så tar internet slut! 
 
- Barfota modet. Här verkar alla inspirerats av Ernst Kirchsteiger. Vare sig de är på affären, på restaurangen eller på prommenad. Och då är detta en storstad, okej om man går barfota till Ica nära på Böda camping, men kanske inte i Stockholm? 
 
- Husen. Förutom standarden över lag så verkar de inte helt ha kommit på de här med isolering? Vilket är ganska konsigt med tanke på att vintrarna kan bli ganska kalla och sommrarna är otroligt varma. Istället för isolering och dubbla fönster har dom elektriska filtar som genererar värme när de är kallt! Smart, kann man tycka.. 
 
- Air condition. De flesta bilar verkar vara utrustade med AC, men inte använder de denna funktion. Istället vevar de gladerligen ner rutorna, ni vet så där så de dundrar i hela bilen när man kör snabbare än 50km/h. Men för att undvika detta sätter många upp något sånt slags vindskydd för att slippa det värsta ljudet. Ja men varför inte, vore ju dumt att använda ACn...
 
- Flating. Vare sig du är 18 år på working holiday eller 31 år med fast inkomst och partner är flating det vanligaste sättet att bo på. Att dela ett hus eller en lägenhet med ett gäng andra. Att ha eget innan man är 30 verkar väldigt ovanligt. 
 
- Att köpa bil här är både billigt och enkelt. Alla äger bil! Vilket i och för sig är fullt förståeligt här i Auckland eftersom staden är väldigt utspridd, men även för att kollektivtrafiken suger! Totalt opåligtligt. Sms-biljett, vad är det? Hålla tidtabellen, nej varför det.. 
 
- Energisparare! Jag vet inte om det är för att det kostar så mycket, eller för att de helt enkelt är mijlövänliga (tror mest på det förstnämnda), men att låta en lampa eller en tv stå på i onödan, de ska man inte göra! Det värsta av allt är att de inte ens tvättar i varmvatten för att spara energi! Ingenting blir rent. Jag tvättar dock i "varm" och inte ens då blir kläderna helt rena.. 
 
- Vältränade män! En avslutande punkt som inte stör alls när man hänger på stranden är att i stort sett alla Kiwi män är ganska så perfekt vältränade! Inga såna där fula stora jag-hänger-på-gymmet-varje-dag-muskler, utan såna där hej-jag-är-bara-hälsosam-och-gillar-att-vara-ute-och-surfa-hela-dagarna.
 
 
För övrigt var jag, Niklas, Mitra och Pri på stranden igår. En ny strand. Körde after beach hos Linnea och avslutade med massa dans på Casette Nine.
 
 

Kommentarer
Postat av: Tilda

Hahaha EXAKT som i Australien!!!!!!! Vad är grejen med att tvätta i kallvatten? Och snart kommer jag :) läääängtar

2014-01-08 @ 07:19:08
Postat av: Linda Lindahl

Malin,din skojare,det är så kul och läsa dina tokhistorier,du skriver så bra:) Ha det sååå mys!!

2014-01-09 @ 21:02:57
Postat av: Robex Lundgren

gillar du musik, missa inte min blogg intervjuar band varje dag
http://ghgumman.blogg.se/
http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl

2014-01-17 @ 08:46:21
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Malin

Hihi.. va skoj att läsa om dessa olikheter. Det är ju lätt att tro att det "ska vara som hemma" när man reser iväg nånstans.

Undrar vad de skulle tycka om vårat land..
/ Malin
malinedlund.blogg.se

2014-01-17 @ 08:49:23
URL: http://malinedlund.blogg.se
Postat av: biggeros

Jag vill verkligen till Nya Zeeland! ! Vissa grejer låter lite likt som i Sverige, men mycket mer avslappnande. I Sverige är de flesta så stressade, synd. Trevligt att följa din vardag i Nya Zeeland, kram

2014-01-17 @ 09:42:04
URL: http://biggeros.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0