internetlös

Vi är för tillfället internetlösa här på Williamson avenu, där av dåligt med uppdatering. Men i ärlighetens namn har det inte hänt mycket sen sist. Mina två lediga dagar ansträngde jag mig för att inte göra något så jag skulle bli helt frisk. Och helgen har bara spenderats på jobbet. Spara pengar, tjäna pengar, spara spara spara.

Preliminär resrutt

Planeringen har påbörjats lite löst och här är en väldigt preliminär resrutt. Säger kanske inte er så mycket, men planen är ju att klara hela Sydön och några få stopp på Nordön på ungefär en månad. Har 20 fria resor med Nakedbus så transporten är ju redan betald vilket känns väldigt skönt. Pengarna ska alltså täcka boende, mat/dryck och aktiviteter. Det som ställer till det är att aktiviteterna är så dyra.. Jag är sugen på att paddla en del kajak och ta en del vandringsturer, men det kostar ganska mycket. Men det återstår att se hur det går! Längtat iallafall väldigt mycket, även om det känns väldigt konstigt att tänka på att bli hostelråtta igen och lämna Auckland. 
 
 
 
 

Besöket

Tidigt imorse lämnade Tilda mig. Regnet öste ner och jag har gått och blivit krasslig. Tvivlar på att det kommer kunna bli en bra dag..
 
Dagarna med besök har gått alldeles för snabbt, har kombinerat lite sightseeing, fest, restaurangbesök och hemmamys med en del jobb. Vi har utbytt asgarv, skvaller, rövarhistorier och resetips. Så skönt att ha någon från hemma här hos lilla mig. Jag fick en jättefin goodiebag med godis, shotglas, nyckelringar och en australiensisk koala som jag verkligen uppskattade! :) 
 
Hur som helst så var världens snällaste Campbell i farten i onsdags när jag egentligen skulle mött upp Tilda på Queenstreet mitt i natten. Vi körde istället ut och hämtade henne vilket resulterade i en väldigt glatt överaskad gäst! Inte nog med det hade vi redan fått låna madrass som han dessutom incisterat i att blåsa upp. 
 
På torsdagen gick våra munnar i ett och vi begav oss ut på en tur upp till Mount Eden. På vägen tillbaks inhandlade vi varor till vår Mexikanska afton som skulle äga rum senare.
 
Halv 6 kom gänget och 3 timmar senare hade vi tryckt i oss tacos och en flaska tequila. Glada i hatten tog vi bussen in till stan och tog sedan del av den traditionella torsdags barrundan. Eftersom formen visst var så bra blev det till och med tävlingsdags för min del.. Tvingade även med Niklas i tävling nummer 2 där priset var Skydiving vilket jag isåfall skulle gett till Tilda för de skulle jag själv aldrig utsätta mig för. Vi vann dessvärre inte. 
 


Lyckades hamna på en hel del mingelbilder under kvällen..

Vet inte om jag fick en utskällning här eller om det bara är när han skriker i mikrofonen att "lag två verkar inte fattat vad man ska göra"...

Bilderna får demostrera hur bra det gick för mig på kakätartävlingen också... 
Börjar med ett seriöst försök...

Inser att hmm jag kan ju faktiskt bara äta upp kakan istället.
Avslutar med att se väldigt nöjd ut över mitt beslut och tar istället en slurk av min drink....
 
Efter ca 6 timmars konstant dansande var vi 2 trötta och fnittriga tjejer som spatserade hemmåt. Väldigt lyckad kväll i väldigt gott sällskap. 
 
Tog rejäl sovmorgon på fredagen och bara mös hemma hela dagen. Hade förberett med fryspizza och på kvällen blev det ett restaurangbesök här på Ponsonby road. När vi kom tillbaks visade det sig att alla mina flat mates ville deltaga i kvällens förfest och vi körde ett par parti Ring on fire. Jag och Niklas skrattade som vanligt så vi fick ont i magen och vips var det dags att ge sig ut igen. Ponsonby social club blev det efter några om och men. Varmt och trångt, men ändå kul. 
 
På lördagen var det back to work för min del och det var verkligen inte kul... Trött, tröttare, tröttast.. Jobb också på söndagen, men på kvällen blev det mongolisk buffé i Takapuna med ett helt gäng hungriga hjältar. Åt ännu en gång så jag nästan sprack, men ack så gott det är. 
 
Igår gjorde vi ingenting innan jag skulle jobba, jag måste åkt på något virus under helgens gång och känner mig fortfarande otroligt sliten.. Men nu två dagars ledigt, dags att vila upp sig för nu ska jag börja jobba på riktigt! 5 dagar i veckan som vanligt folk. 
 
 

Finbesök

Im alive! Men de är fullt ös nu när Tilda är här, så uppdatering kommer senare! Bra har vi det hur som helst.
 
 
 

10 frågor till... Mig själv!

Eftersom min blogg inte är tillräckligt stor för att ha såkallad frågestund så som de stora bloggarna har, får jag ställa mig själv lite egna frågor som ni inte ens visste att ni ville ha svar på! 
 
1. Varför valde du att åka till Nya Zeeland när du hade det så bra i Oslo?
Började gå i dessa tankar redan 2011 egentligen. Ville åka hit för att upptäcka naturen, men även ha möjlighet att jobba i ett annat land där det är lätt med språket. Verkade som det perfekta stället att bara sticka till helt enkelt. Och timingen känndes bra då jag hade vart på samma ställe i ett år och jag tröttnar så snabbt på att vara på samma ställe. (måste sluta med de snart dock, växa upp..) 
 
2. Vad saknar du mest från hemma?
Är faktiskt inte något jag direkt saknar, för det mesta är så himla likt. Äter ju i stort sett samma saker, gör väldigt mycket samma och umgås ju till och med med svenskar.. Så det jag egentligen saknar är ju såklart familjen och vännerna. Skulle ju i och för sig va nice att åka lite skidor och långfärdsskridskor, men det komemr ju fler vintrar till det! 
 
3. Har du gråtit, spytt eller svimmat sen du kom till Nya Zeeland?
Nej, jag har faktiskt inte gjort något av det! Eller kanske grät jag någon gång där i början när jag hade lite av en livskris på hostelet? Men spytt har jag inte gjort och svimmat har jag aldrig gjort i hela mitt liv, så nu vet ni de.
 
svårt att komma på frågor till sig själv....
 
4. NÄR KOMMER DU HEM? Är väl en fråga som jag fått ett par gånger.. 
Och jag vet inte! Jag har ju som jag tidigare skrivit min biljett till Sydney 14 april och jag har väldigt stor lust att komma hem till sommarn hemma, så säkert någon gång i maj, inte senare än juni iallafall. 
 
5. Hur fick du ditt jobb? 
Jag hade mailat många hotell innan jag kom hit, de få som jag faktiskt fått svar från gick jag och lämnade cv till dagen efter jag kom hit. Fick sitta ner och prata med min nuvarande chef, som för övrigt är världens ballaste, fick även träffa direktören Ross som också är helskön. de bestämde att jag fick komma på måndagen 3 dagar senare och på den vägen var de! Hade nog väldigt mycket tur och jag undrar verkligen vad jag hade gjort nu om jag inte fått jobbet så snabbt..
 
6. Hur mycket pengar hade du innan du kom till Auckland?
Jag lyckades i ärlighetens namn inte spara ihop så mycket pengar i slutändan då det var en del extrautgifter där i slutet jag inte räknat med.. Men jag hade väl kanske 40 - 50 000 när jag kom hit tror jag. Önskar att jag haft mer! Men då har jag verkligen inte levt något backpacker liv, hade jag gjort de hade det inte varit några bekymmer.
 
7. Vad måste du se/göra innan du åker hem? 
Skulle jag vara tvungen att åka hem imorn skulle jag ändå vara nöjd med det jag sett och gjort, även om det inte är så mycket. Men jag längtar verkligen till sydön för det är där den riktigt häftiga naturen ska vara. Det jag verkligen vill göra där är att få bada med delfiner på ett ställe som heter Kaikoura, där kan det vara upp till 100 st tillsamans i en flock! Där kan man även se späckhuggare och valar om man har tur, vilket skulle vara helt fantastiskt. Annars har jag lust att göra iallafall en vandring med minst 2 övernattningar och någon mer kajaktur. Jag är verkligen inget sånt hoppa-ner-från-höga-höjder-fan de får resten av alla som reser ha för sig själva.. Är inne på att plocka frukt i ett par veckor innan jag åker också, för att dryga ut reskassan samt för att det känns som en kul grej att ha provat! 
 
8. Vad är då det bästa du gjort hitills? 
Bay of island. De va några av de bästa dagarna i mitt liv.. Underbart ställe. Men även alla spontana turer till olika stränder och för att inte tala om massa av de roliga kvällarna och nätterna då vi vart ute och festat..
 
9. Ångrar du någonsin att du reste själv? 
Jag vet inte hur det hade varit om jag inte träffat Linnea och Niklas, som gör att det inte alls känns som jag är själv. Men jag ångrar det absolut inte. Det skulle vara av den anledningen att man inte kommer ha någon att dela minnen med när man kommer hem, men jag gillar mitt eget sällskap, så är det bara! När jag träffar andra som reser tillsamans kan jag bli lite avundsjuk, men jag hoppas jag hittar nån att resa lite med när jag ger mig ut på min tur. 
 
10. En sista fråga... Kom inte på nån mer, så lägg upp den bild som du liksom myser mest av att se från tiden i Nya Zeeland. 
Blir såklart en bild från Bay of island. Vi stannade på en ö och hela folkströmmen gick upp på nåt berg medans jag smet iväg till en helt egen liten strand som känndes tusen mil från resten av världen.. Vet inte varför, men det känndes så speciellt och jag kommer sent glömma de.. 
 
Nu kom jag på en fråga 11 bara för det!
 
11. Vad är din relation till Niklas Andersson?
Jag och Niklas har ju spenderat massa tid tillsamans vilket synts både på bloggen och på andra sociala medier.. Och för att reda ut det för alla, så är vi bara vänner. 
 

Vad hände med vädret?

De senaste dagarna har det kännts som om hösten har kommit till Auckland.. Igår hade jag till och med jeans på mig för första gången! Hoppas verkligen värmen och solen kommer tillbaks snart..
 
Tog med mig basketbollen till Grey Lynn park och tränade ett par timmar igår, formen är verkligen usel.. Men det var hur som helst kul.
 
På kvällen blev det ett besök hos Linnea, åt glass o prata skit. Kan inte förstå att Niklas åker hem om mindre än 2 månader, och att jag antagligen säger upp mig från om mindre än 2 månader. Om exakt 3 månader idag går mitt flyg till Sydney, om jag nu har råd att stanna kvar tills dess. 
 
Får se om jag hittar på något med gänget idag. Annars blir det nog en träna och stanna-inne-och-kolla-på-film-hela-dagen-dag. Spara pengar och ladda upp inför mitt besök!
 

BOOOOOOREEEDDDD

At work. Och vad ska man säga. Vart ska man börja? Av allt som hänt sen jag kom hit for 4 timmar sedan. NEJ FöR DE HAR INTE HäNT NåGONTING!!!!!!!!!! Blir tokig. När jag kom hade vi 17 ankomster och vi är 4 som jobbar. Nu har vi 5 kvar, så det blir ungefär 1 i timman. De ska vi väl klara av.... OM VI INTE DöR AV TRISTESS FöRST!!!!
 
Men plötsligt händer det!!! 
 
Fast nääää....
 
Hade Subway till middag. De har öppnat precis brevid oss. De va höjdpunkten för ikväll. Saknar gamla jobbet.. Där fanns det som regel alltid nåt att sysselsätta sig med, även om det inte var kanonkul att städa bagagerummet eller fylla på baren. Här är det en liten, liten tant som fixar all städning, vi har ingen bar och vi tar inga mail eller reservationer. Just nu sitter en med mobilen, en spelar onlinepoker, en tredje sitter på en stol med armarna i kors och jag bloggar..Otroligt meningsfullt.
 
Igår va jag och Estelle ute och discotekade som min syster sa fint sa. De va kul, men inget revolotionerande.
 
Om 4 dagar kommer Tilda hit! De blir grymt. 
 
De va de. 
 
 

Meetup.com

Idag kom Niklas hit och överaskade med massa frukt till fruktsallad! Eller ja, han överaskade väl egentligen inte eftersom han talade om det innan, men det lät ju roligare med en överaskning..
 
Vi passade på att spela Playstation när min flatmate inte var hemma, NBA. De va så kul! Så när Niklas gick hem följde jag med till stan och köpte en basketboll. Finns nämligen en park några hundra meter från mig där det finns basketplan. Tog med mig bollen dit och efter ungefär 1 timma hade jag 11 nya polare. Va skitkul att spela lite, men alla var ju män och rätt duktiga så till slut tröttnade på att vara den där som fick byta lag hela tiden så det skulle bli jämnare...
 
Hur som helst så möttes de upp genom en hemsida som heter meetup.com. Kollade in sidan nu och de finns massor av olika grupper för olika slag av event runt omkring Auckland! Ska kolla in det lite nogrannare någon dag och se om det är något mer som verkar intressant, och försöka hänga på nästa basket meet up. 

Sverige vs. Nya zeeland

Här i Nya zeeland är väldigt mycket sig likt från hemma, men det finns vissa saker som är annorlunda. Så jag tänkte helt enkelt lista några av de saker som vi svenskar reagerat över är annorlunda mot hemma.
 
- Startar med internet. Obegränsat internet verkar i stort sett inte existera. Här "tar internet slut", vilket för oss européer och i synnerhet svenskar är väldigt svårt att både förstå och anpassa oss till.. Man är van vid att va uppkopplad hela tiden med både spotify, youtube, stream och nedladdning. Men gör man detta i samma utsträckning som hemma, så tar internet slut! 
 
- Barfota modet. Här verkar alla inspirerats av Ernst Kirchsteiger. Vare sig de är på affären, på restaurangen eller på prommenad. Och då är detta en storstad, okej om man går barfota till Ica nära på Böda camping, men kanske inte i Stockholm? 
 
- Husen. Förutom standarden över lag så verkar de inte helt ha kommit på de här med isolering? Vilket är ganska konsigt med tanke på att vintrarna kan bli ganska kalla och sommrarna är otroligt varma. Istället för isolering och dubbla fönster har dom elektriska filtar som genererar värme när de är kallt! Smart, kann man tycka.. 
 
- Air condition. De flesta bilar verkar vara utrustade med AC, men inte använder de denna funktion. Istället vevar de gladerligen ner rutorna, ni vet så där så de dundrar i hela bilen när man kör snabbare än 50km/h. Men för att undvika detta sätter många upp något sånt slags vindskydd för att slippa det värsta ljudet. Ja men varför inte, vore ju dumt att använda ACn...
 
- Flating. Vare sig du är 18 år på working holiday eller 31 år med fast inkomst och partner är flating det vanligaste sättet att bo på. Att dela ett hus eller en lägenhet med ett gäng andra. Att ha eget innan man är 30 verkar väldigt ovanligt. 
 
- Att köpa bil här är både billigt och enkelt. Alla äger bil! Vilket i och för sig är fullt förståeligt här i Auckland eftersom staden är väldigt utspridd, men även för att kollektivtrafiken suger! Totalt opåligtligt. Sms-biljett, vad är det? Hålla tidtabellen, nej varför det.. 
 
- Energisparare! Jag vet inte om det är för att det kostar så mycket, eller för att de helt enkelt är mijlövänliga (tror mest på det förstnämnda), men att låta en lampa eller en tv stå på i onödan, de ska man inte göra! Det värsta av allt är att de inte ens tvättar i varmvatten för att spara energi! Ingenting blir rent. Jag tvättar dock i "varm" och inte ens då blir kläderna helt rena.. 
 
- Vältränade män! En avslutande punkt som inte stör alls när man hänger på stranden är att i stort sett alla Kiwi män är ganska så perfekt vältränade! Inga såna där fula stora jag-hänger-på-gymmet-varje-dag-muskler, utan såna där hej-jag-är-bara-hälsosam-och-gillar-att-vara-ute-och-surfa-hela-dagarna.
 
 
För övrigt var jag, Niklas, Mitra och Pri på stranden igår. En ny strand. Körde after beach hos Linnea och avslutade med massa dans på Casette Nine.
 
 

Mongolisk buffé med kära kollegor

Heldag på Takapuna beach med Niklas. Igen. Riktigt gött! Avslutade dagen med mongolisk buffé med kollegorna, hur gott som helst och jag är fortfarande uppblåst som en ballong! 
 
Efter middagen tog vi en strandprommenad till solnedgången och mina kollegor är verkligen ett riktigt härligt gäng! Vi representerar Kina, Japan, Filipinerna, Korea, Thailand, Malaysia oså Sverige då! Tog även ett snack med the boss i fredags, och om ett par veckor blir det heltidsjobb för mig vilket verkligen behövs!! Detta firar vi med Sangriafest hos Linnea imorn! 
 
 
 
 
 

Welcome to my crib..

Lovade Emma att jag skulle visa upp mitt nya boende.. Jag har ännu inte tagit några bilder, men det kommer inom kort! Jag kan ju dock försöka beskriva så gott det går hur jag bor just nu!
 
Förutom mig så bor det 3 britter här, ett par och en ung man. De två männen är extremt fotbollsintresserad och gillar att spela Fifa. Har dock fått reda på att PS3 bara är här på besök ett par veckor, så snart kanske man kan få kolla på Tv nångång.. Mannen i paret pratar även med extremt hög röst och detta radhus är EXTREMT lyhört. Vilket även gör att jag vaknar av mannen som bor i rummet brevids alarm på morgonen... Samt hör exakt allt annat som försegår här på nedervåningen där jag bor. På torsdag kommer även en tredje man som varit bortrest och som jag inte träffat ännu. 
 
Hur som helst då så är det ett 3-vånings radhus vi delar på. Jag och Dave i källarn, kök/vardagsrum på plan 2 och de andra på plan 3. För att ta sig till mitt rum måste man gå genom garaget där vi förutom massa skit förvarar våra sopor... Mitt rum har inga fönster och dörren har inget handtag. Jag har därför hängt upp ett lakan på dörren så den inte stängs helt och så jag ska kunna öppna den... Inne i mitt rum befinner sig även husets tvättmaskin. Detta tyckte mina två svenska vänner var extremt märkligt och båda genomförde exakt samma prucedur när de första gången var på besök, letade efter vart den var och var prångt tvugna att öppna dörren den är bakom. Jag kan med andra ord få besök när som helst av en sambo som ska tvätta. Gäller alltså att hålla rent omkring sig och att inte gå runt naken i onödan..
 
 
 
Jag och Dave delar badrum. Toaletten är trasig så man måste mecka med toalettborsten så att den inte ska flöda vatten hela dagarna. Eftersom toalettborsten används till detta verkar han inte fatta att vi kanske behöver en ny och lämnar istället bajsränder i toaletten. I övrigt är väl badrummet ok. Handfatet är dock så litet att det blir blött på hela golvet när man tvättar ansiktet. Och jag hade precis fight med en tusenfoting som lurade där inne...
 
 
Köket då. Jo men köket är bra! Diskmaskinen fungerar inte och vi har bara 3 mattallrikar, men annars är det inte så mycket att klaga på! Fint matbord med rangliga stolar. Och i vardagsrummet finns soffor i olika färger och modeller och en Tv. En soffa som ser exakt ut som den där röda romantiska "lyxsoffan" i The sims.. Vi har även en lite balkong där det finns en, tro det eller ej, superbra grill. 
 
 
De var väl egentligen de! För detta kalas betalar jag ca 750kr/vecka plus ytterligare ca 150kr för el, internet, tvkanaler osv. Det är rätt dyrt med boende i Oslo, men där får man ju iallafall bra standard! Kan ju tillägga att detta är otroligt bra pris för såpass "bra standard" jämfört med mycket annat... Men hur som helst så trivs jag ändå här, man vänjer sig liksom! Det är även sjyst avstånd till jobbet, ligger ett stenkst från en av stans bästa bar och restauranggata och är ett säkert omårde. 
 
Get the fuck out of here now!

De där med att bli nyttigare...

De är skitlätt att försöka leva lite hälsosammare när ens flatmate jobbar på en chokladfabrik o ställer stora kartonger med godis mitt i köket. När det alltid finns kakor, choklad och godis på matbordet på jobbet. När man har kompisar som visst är lika svaga för glass som jag. När det är okej att festa alla dagar i veckan. Detta gemensamt med att man faktiskt är här på "working holiday", så det är ju faktiskt semester.... Mest hela tiden...

Vad blir mitt nästa hem?

Har vart halvdant väder på sista tiden, men idag var det soligt och varmt igen så jag och Niklas passade på att spendera dagen på stranden. När vi blev hungriga begav vi oss till baren Linnea jobbar och sen åkte jag över bron in till stan igen. 
 
Imorn är det dags för 3 dagars jobb igen. Skulle verkligen behöva jobba mera nu! I allafall 4 dagar i veckan, nu har det varit 3 dagar i veckan alldeles för länge.. Det går alldeles för mycket pengar på mat och dryck och in kommer pengar som typ bara täcker hyran.. Men som jag sa till Niklas idag, jag orkar inte tänka ihjäl mig på pengar, så länge jag har pengar till en resa hem...
 
Har tänkt lite på hem på sista tiden, inte direkt längtat, men funderat på vad som kommer bli hem härnäst.. Kollar lite jobb både i Oslo och i Sverige. Det är ett jobb i Oslo som jag jättegärna vill ha och som jag borde ha chans att kunna få. Annars vet jag inte alltså... I Karlstad finns inte mycket att hänga i granen.. Alla som känner mig vet ju att jag gillar att planera såna där saker, men vi får se vad som skjeeer! 
 
 

Happy New Year från NZ

Nytt år igen, tiden går så snabbt...Brukar alltid skriva ihop något om året som gått tillsamans med bilder. Men i år får jag bara samanfatta 2013 som ett händelserikt år som över lag varit väldigt bra. Vintern och våren bestod av mycket jobb, känndes som det inte hände någonting alls. Var i Egypten med Anna och i Spanien med Ann-Sofi och Johanna. Det största som hänt under året är väl att jag och Johan gjorde slut. Otroligt tråkigt, men jag vet att vi båda två i efterhend vet att det var det rätta. Sommaren var händelserik, tog igen alla rundor på byn jag missat under vintern. Blev väl lite förälskad i Oslo kan man säga. 22 oktober flög jag hit till Auckland och sen dess har massa spännande hänt och jag antar att det kommer fortsätta så tills jag reser hem igen.
 
Gårdagen blev riktigt sjyst! Jag, Niklas, Estelle och mina flat mates Math och Lucy åt middag och drack vin här innan vi gick till en riktigt nice klubb här i närheten! Där skålade vi in det nya året och dansade loss natten lång. Dock var det lite trist att vi inte såg några fyrverkerier eller så, blev ju nästan som en helt vanlig kväll. Här var inte folk uppklädda på samma sätt som på nyår hemma heller, vilket ja saknade. Kiwisarna är så relaxed.
 
 
 
 

RSS 2.0